GEREDELİ KASAPTAN BELEDİYEYE ET ALIMI TEPKİSİ
Gerede Belediyesi’ne ait sosyal tesislerin et ihtiyacının ilçe kasapları yerine Bolu merkezde faaliyet gösteren firmalardan karşılanması, ilçedeki kasap esnafının tepkisine neden oldu. Yaklaşık 30 yıldır Gerede’de kasaplık yapan Yasin Kızıltan, belediye yönetimine seslenerek alımların neden ilçe esnafından yapılmadığını kamuoyu adına sorguladı.
Gerede Belediyesi tarafından işletilen üç sosyal tesisin et ihtiyacının Bolu merkezden karşılandığını belirten Kızıltan, ilçede faaliyet gösteren ve düzenli olarak vergi ödeyen yaklaşık 12 kasap bulunduğunu hatırlattı. Belediye Başkanı Mustafa Allar’ın sık sık kullandığı “Halka soruyoruz” anlayışına atıfta bulunan Kızıltan, yerel esnafın da bu konuda cevap beklediğini ifade etti.
Kızıltan, belediyenin et alım politikasıyla ilgili şu soruları gündeme getirdi:
- Et alımları Bolu’daki firmalardan hangi gerekçeyle yapılıyor?
- Bolu’daki tedarikçiler, Gerede’deki kasaplardan daha kaliteli ve daha uygun fiyatlı ürün mü sunuyor?
- Belediye et alımı için ihale yaptı da Geredeli kasaplar mı bu ihaleye katılmadı?
- Yerel kasaplardan talep edilen ürünler temin edilemedi mi?
- Yoksa tercih edilme nedeninin başka gerekçeleri mi bulunuyor?
Yerel esnafın desteklenmesi gerektiğini savunan Kızıltan, belediyeye ödenen çöp ve tabela vergileriyle ilçe ekonomisine katkı sağladıklarını belirterek, kamu kaynaklarının öncelikle Gerede’deki işletmelere yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Açıklamasında belediye yönetiminin yerelcilik ve milliyetçilik söylemlerine de değinen Kızıltan, söylemler ile uygulamalar arasında çelişki bulunduğunu öne sürdü. Yerel esnafın güçlendirilmesinin ilçe ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağını ifade eden Kızıltan, belediyeden konuya ilişkin kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama beklediklerini söyledi.
Öte yandan, Gerede Belediyesi’nden söz konusu et alımlarıyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.